top of page
Vyhledat
Obrázek autoraKlára Benešová, M.A.

Stáří, nemohoucnost a péče. Kooperativa přišla s pojištěním, které si můžete platit až do smrti

Bojíte se, že v stáří nebudete moci sami se o sebe postarat? Pojišťovny mají novou službu, která vám pomůže získat peníze na péči. Tyto peníze můžete použít na zaplacení pečovatele nebo pomoct vašim blízkým, kteří by se o vás starali.Další pojišťovna, Kooperativa, nabízí pojištění pro případ, že ve stáří nebudete schopni se sami o sebe postarat. Toto pojištění můžete sjednat od května 2024.



Je to nové pojištění, které pojišťovny mohou nabízet od 1. ledna 2024 a na nějž se vztahují daňové úlevy. Pojištění vám pomůže v případě, že vaše zdraví nedovolí, abyste se o sebe postarali sami. Může to být II., III. nebo IV. stupeň závislosti. Péči vám může poskytovat rodina nebo profesionální pečovatelé, ale obojí stojí peníze. Pojištění zajistí, že budete mít tyto peníze k dispozici, aby rodina neztratila příjem nebo aby mohla zaplatit profesionální péči. Pro vyplácení pojistného musíte být uznáni jako osoba závislá na pomoci jiného člověka Úřadem práce.


Doba trvání: doživotní

Kooperativa vymyslela pojištění soběstačnosti Flexi, které platí po celý život. Můžete si ho sjednat, pokud je vám mezi 40 a 70 lety, nebo vám ho může sjednat vaše dospělé dítě. Pojištění platí dokud budete chtít nebo dokud nezrušíte smlouvu.

Ve smlouvě může být uvedena tzv. informovaná osoba, která bude dostávat všechny důležité informace od pojišťovny.


Kooperativa toto pojištění nesjedná lidem, kteří jsou již uznáni jako invalidní!


Pojistná rizika a podmínky

Flexi pojišťuje sníženou soběstačnost ve II., III. a IV. stupni. Pojišťovna vám bude vyplácet peníze měsíčně po celý život, pokud se stanete nemohoucími.

Pokud se stanete nemohoucími, už nebudete muset platit pojistné. Pojišťovna vyplatí 40 000 Kč nebo 10 000 Kč v případě smrti. Pojišťovna také potřebuje vědět, jakou měsíční rentu chcete dostávat v případě IV. stupně závislosti:

IV. stupeň: 100 % pojistné částky III. stupeň: 75 % pojistné částky II. stupeň: 50 % pojistné částky


Příklad:

Pokud chcete 25 000 Kč měsíčně ve IV. stupni, získáte 18 750 Kč ve III. stupni a 12 500 Kč ve II. stupni. Peníze dostanete na účet a můžete je použít na pečovatele, pro rodinu nebo pro pobytová zařízení, jako jsou domovy pro seniory.

Předběžné plnění

Pokud požádáte o příspěvek na péči, trvá to dlouho. Kooperativa slibuje, že vás nenechá bez peněz a bude vám po dobu maximálně 12 měsíců vyplácet měsíčně 50 % požadované částky pro III. nebo IV. stupeň závislosti, pokud dodáte lékařské zprávy.

Pokud vám Úřad práce závislost neuzná, vyplacené peníze nebudete vracet. Takové předběžné plnění můžete dostat jen jednou.


Kolik to stojí? Například žena ve věku 57 let by za pojištění na 25 000 Kč ve IV. stupni, 18 750 Kč ve III. stupni a 12 500 Kč ve II. stupni platila 2249 Kč měsíčně.

Na pojištění může přispívat zaměstnavatel a vy si můžete odečítat z daní až 48 000 Kč ročně.


NN Životní pojišťovna NN Životní pojišťovna nabízí podobné pojištění jako součást běžného životního pojištění, kde si můžete pojistit i další rizika. Nevýhodou tohoto pojištění je, že smlouva trvá jen do 85 let věku.

Další pojišťovny Pojišťovna Simplea zajistí přijetí do zařízení sociální péče místo finančního plnění. Komerční pojišťovna a Allianz pojišťovna se také chystají na toto pojištění. Generali Česká pojišťovna a Česká podnikatelská pojišťovna mají podobné pojištění, ale ještě podle starých pravidel.

2 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Commentaires


bottom of page